Hoe leer je je kat dat trimmen leuk kan zijn?

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 11:28

Het kitten seizoen is weer begonnen en dan is verstandig om bepaalde aspecten jong aan te leren. Hieronder een stappenplan om kittens het kammen aan te leren.

Onderstaande stappenplan kan ook gebruikt worden voor 'oudere' katten waarvan je graag wilt dat ze het kammen leuk gaan vinden:
 

  1. Pak een moment wanneer je kat geen stress ervaart maar helemaal op haar gemak is. Zet haar op een plek wat voor jou makkelijk is om je kat te kammen; een tafel bijvoorbeeld. Pak iets waar je kat helemaal gek op is. Bij veel katten is dit wat lekkers, bijvoorbeeld een liquid snack. Voor katten die niet op eten reageren wordt het een uitdaging. Ga naar iets op zoek wat voor jou kat de perfecte beloning is. Soms kan dit ook al iets simpels zijn als een aai (niet te lang) of krabbelen onder de kin (niet te lang). Of een speeltje, veertje, matatabi stokje. Let op: het moet niet iets zijn waar ze super druk van worden. Pak bijvoorbeeld geen hanger met een speeltje waarbij de focus ligt op het jagen.
  2. Laat je kat vervolgens aan de kam ruiken. Ruikt ze er lekker aan? Beloon haar. Herhaal dit een paar dagen. 
  3. Vervolgens ga je een klein stukje verder. Laat haar ruiken aan de kam en vervolgens kam je haar een paar keer (2x bijvoorbeeld). Laat ze goed gedrag zien? Beloon haar gelijk. Doe dit ongeveer 10 keer per sessie voor ongeveer een week lang. 
  4. Beslis in de nieuwe week hoeveel keer je wilt kammen. In plaats van 2 halen, misschien nu 4 halen. Houd dit aantal vast. Ga nu niet gelijk complete kamsessies houden als ze wat langere sessies niet erg vindt. Dit kan juist averechts werken. Je wilt dat ze het leuk gaan vinden en dat kost tijd. 
  5. In de nieuwe week neem je een stapje terug. Dus in plaats van 4 halen, doe je er nu 3. De week erna doe je er weer twee stapjes bij. Dus in plaats van 3 halen doe je dan 5 halen. Zo bereid je langzaam de sessie uit. 


Dit zelfde principe kan ook gebruikt worden als je bijvoorbeeld wilt aanleren dat nagels knippen leuk kan zijn of het gebruik van de tondeuse! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.