Blaasgruis

Gepubliceerd op 22 november 2023 om 12:07

Een kat kan zijn pijn goed verbergen, daarom moet je op alle kleine details letten. Een van de fysieke aspecten waardoor je kan zien dat er eventueel wat aan de hand is, is de staat van de vacht. De vacht weerspiegelt de gezondheid. Veel verzorgers weten het niet dat voeding een groot invloed kan hebben op de gezondheid van je kat. 

Onze kat Teun ging veel vaker dan normaal naar de kattenbak. Op een gegeven moment zat er zelfs bloed bij zijn urine.  Hieronder deel ik mijn ervaring maar de hoofdboodschap blijft wel: bij gedragsverandering altijd de dierenarts bellen. 

Teun hebben wij al van toen hij kitten was. Een hele vrolijke en ondernemende kat die niet veel op de voorgrond staat. Eigenlijk hebben wij met hem nooit problemen gehad. Het enige opmerkelijke is dat Teun op een gegeven moment heel snel is aangekomen. Hieronder een overzicht van de gewichten met data die we hadden aan de hand van het dierenartsdossier van Teun. Goed om te weten dat Teun is geboren op 10 mei 2020. 

17-07-2020    1,35 kg
4-08-2020       1,6 kg
10-11-2020    4,1 kg
27-05-2021    6,2 kg
21-11-2021    6,6 kg         *Eerste keer plasklachten

Zoals je ziet is Teun in 9 maanden tijd bijna 5 kilo aangekomen. Teun zijn grote hobby was ook eten. In het begin hadden wij bakjes staan waarbij ze onbeperkt toegang tot hadden. Teun was er altijd als eerste bij en at ook het meeste op. Onze andere kat Gijs kon heel goed in kleine porties eten. Maar doordat Teun zo gefocust was op het eten, waren wij genoodzaakt om het voerbakje soms weg te zetten, zodat Teun niet alles gelijk op at en onze andere kat ook kans maakte om wat te eten. 

 

In november 2021 hadden wij ons voor het eerst gemeld bij de dierenarts dat Teun plasklachten had. Hij ging meerdere keren naar de bak maar er kwam nauwelijks wat urine uit. De druppels die er uit kwamen waren deels gemengd met bloed. Teun miauwde verder niet en dronk ook goed.  

 

Ons hoofddoel op dat moment was om urine van Teun op te vangen. Dit hebben zij bij de dierenarts getest maar omdat er zoveel bloed in zat, konden ze niets meten. Teun moest terug naar de dierenarts omdat hij toch een paar dagen bloed bij de urine had. Daarnaast plaste hij nu ook op meerdere plekken in huis en in de tuin. Op de röntgenfoto was niets te zien. Ergens hadden ze natuurlijk gehoopt dat ze steentjes konden zien, zodat we zeker wisten dat het blaasstenen waren. Op de echo was ook niet te zien dat de blaas vol zat. Wij kregen als advies om toch een extra kattenbak (2+1) te plaatsen, te starten met antibiotica / ontstekkingsremmers en Teun op Hills CD voer te zetten 

 

Dit is vrij lang goed gegaan. Totdat wij in april 2022 weer met Teun met dezelfde klachten bij de dierenarts hebben gemeld. Er zat weer bloed bij urine en Teun was weer heel onrustig; heel vaak naar de kattenbak lopen. In de afgelopen tijd mocht Teun weer op zijn oude voer (royal canin - ragdoll). We dachten toen dat dit wel eens van invloed kan zijn geweest op Teun zijn urine. Het verzoek van de dierenarts om opnieuw urine aan te leveren. Uit dit onderzoek is gebleken dat Teun zijn pH-waarde 9 was. Voor een kat ligt doorgaans de pH-waarde tussen de 6 en 7. 


Advies van de dierenarts om Teun weer op Hills CD voer te zetten (urinary stress + metabolic). Ook het advies om meer natvoer te geven + medicatie + meer vocht. Eind april moesten we weer met Teun langs komen om te kijken of zijn pH-waarde ook was gezakt. Dit was gelukkig gezakt (8,5). Niet heel veel, maar het ging de goede kant op. Eind mei had de dierenarts zelf een pH-waarde gemeten van 6,5. Ons geluk kon niet op. Teun was toen 6,16kg. Inmiddels hadden wij het volgende toegepast:

 

Tips:

- meerdere glazenkommen met water en daarin een waterplantje voor extra smaak
- Natvoer mengen met lauwwarm water
- Geen extra snoepjes geven
- De brokjes afwegen zoals op de achterkant van de verpakking staat


In de zomer van 2022 zijn wij op vakantie gegaan. Inmiddels konden wij de conclusie wel trekken dat Teun dit aanvoelt, minimaal 1 week van tevoren. Teun werd weer onrustig, maar niet zoals we eerder gezien hadden. Tijdens onze vakantie gaan de katten altijd naar mijn ouders. Zij hadden ook gemerkt dat Teun wat druppels bloed  bij de urine had, maar dat het vrij snel ook weer makkelijker ging. Waarschijnlijk omdat hij zich toen weer beter begon te voelen; minder gestrest van de autorit. 

Of het urineprobleem van Teun daarmee opgelost was? Helaas niet. Februari 2023 was de pH-waarde van Teun 7 en was Teun ook weer aan de vrije zware kant (6,56kg). Op dit moment waren wij er zelf ook een beetje klaar mee omdat wij niet het gevoel hadden dat het probleem bij de oorzaak werd aangepakt. 

 

Tip:
Om deze reden ben ik verder gaan kijken en kwam ik de website van een kattenvoedingsdeskundige tegen: Catmoneo.
Catmoneo heeft aan de hand van een vragenlijst en een intakegesprek een voerplan opgesteld. Hierin heeft ze ook rekening gehouden met onze andere kat Gijs. Tijdens deze gesprekken werd heel duidelijk benadrukt dat Teun moet afvallen, meer natvoer moest eten en dat onze andere kat Gijs (die geen medische problemen heeft) zo snel mogelijk op ander natvoer moest overstappen. Gijs kreeg namelijk hetzelfde natvoer als Teun, namelijk: Hills CD speciaal voor katten met urineproblemen. Voor katten die gezond zijn, kan dit juist schadelijk zijn. 

We zitten nu midden in het traject en het gaat naar mijn idee de goede kant op. Teun valt af en heeft afgelopen periode geen problemen meer gehad. Omdat het heel belangrijk is dat Teun niet meer binnen kreeg qua voeding dat wat hij nodig had, hadden wij besloten om microchip voerautomaten aan te schaffen van surefeed. In het begin een uitdaging, maar binnen een week hadden beide katten door wat de bedoeling was. Inmiddels krijgen zij hun brokken en natvoer in deze automaten. Voor ons als kattenverzorgers geeft dit veel rust omdat je niet meer continu als politieagent bij de voerbakjes staat om te controleren of ze niet van elkaars eten eten. 

 

Heb jij het vermoeden dat je kat dezelfde problemen heeft?
Mijn advies om alles op te schrijven. Zoals je op bovenstaande afbeelding ziet, houd ik het nu per dag bij. Soms zijn er dagen dat er niks bijzonders is gebeurd, andere dagen dan wel weer. Op deze manier kan je heel duidelijk patronen ontdekken. Dit helpt de dierenarts en een voedingsdeskundige. 

 

Wil je meer lezen over voeding bij blaasgruis problemen; lees dan hier verder. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.