De seizoenen

De vachtcyclus van een kat hangt sterk af van de jaargetijden. Geïnteresseerd in wat de invloed van het seizoen is voor de vacht van je kat? Lees hieronder snel verder! 

 

Lente

ragdoll trimmen

De tijd van het jaar om de vacht te wisselen. Voor de meeste katteneigenaren niet de leukste periode van het jaar, omdat je nu meer losse plukken haar in huis aantreft. Bij kortharige katten duurt deze periode ongeveer 4 weken. Bij halflang harige katten duurt deze periode 6 tot 8 weken. De kans op klitten is in deze periode extra groot, omdat er nu meer losse haren in de vacht zitten. De kat likt met zijn tong de meeste haren weg, maar vaak hebben met name halflang en langharige katten een stukje ondersteuning nodig. 

 

Zomer

Zomer vakantie trimmen

Vaak de leukste periode van het jaar voor ons. Vakantie, warm weer en af en toe verkoeling zoeken. Het ritme van de kat wordt in dit seizoen onderbroken. Je kat kan hierdoor stress ervaren. Een aantal factoren die hier aan bij kunnen dragen zijn bijvoorbeeld baasjes die een periode van huis zijn, de kat die naar een oppasadres gaat of er komt een ‘vreemd’ persoon in huis om de kat te verzorgen.

Naast de vakantie is er ook de warmte. Katten worden lui. Ze gaan zich minder schoonmaken waardoor er bijvoorbeeld ligplekken kunnen ontstaan en de kans op klitten toeneemt. 

Herfst

Trimmen ragdolls Leeuwarden

Terwijl de bladeren van de bomen langzaam verkleuren en vervolgens uit de boom vallen, is het voor de vacht van de kat een periode van rust. De vacht wordt in de herfst weer dikker. De kans op klitten en vilt is in deze periode minimaal. 

Winter

kattentrimsalon Leeuwarden

In deze periode gaat de kwaliteit van de vacht achteruit. Dit komt doordat de kachel aan staat en de luchtvochtigheid daalt. De lage luchtvochtigheid zorgt voor droge en stugge haren die als een soort prikkeldraad uit gaan zetten. De kans op klitten is hierdoor meer aanwezig. 

In deze periode is het aan te raden om je kat extra goed in de gaten te houden op het ontstaan van klitten.

 

Let op: bij een zachte winter, kan de rui eerder beginnen.