Advies vachtverzorging kat

Gepubliceerd op 1 oktober 2022 om 10:41

Sommige katten zijn heel goed in hun vachtverzorging. Andere katten zijn hulp nodig bij het onderhouden van de vacht. Ondervindt je problemen bij het verzorgen van de vacht van je kat? Of krijg je binnenkort een kitten en ben je benieuwd welk materiaal je het beste kan gebruiken? Of gebruik je wellicht bepaalde materialen maar vindt je kat het niet leuk? Lees snel verder wat je het beste kan doen en welk materiaal je het beste kan gebruiken.


Moet je een kat kammen?
Misschien heeft je kat nauwelijks ondersteuning nodig, toch kan je het beste je kat aanleren om kammen leuk te vinden. Leer elke kat van kitten af aan dat kammen leuk is. Nu vraag je je af waarom moet ik een kat kammen als die (nu) heel goed zelf zijn vacht kan verzorgen? Je kat kan wellicht nu heel goed zijn vacht verzorgen, maar wellicht op z`n oude dag niet meer. Denk aan bijvoorbeeld overgewicht, waardoor hij minder goed bij zijn rug kan. Of bij artrose: je kat gaat meer liggen en minder bewegen. Ook kan het voorkomen dat je kat  zijn vacht niet tot nauwelijks onderhoudt tijdens momenten van stress. Denk hierbij aan vakanties, verhuizingen of verbouwingen in huis. Het van kitten af aan aanleren dat kammen leuk is, voorkomt dat je op een later moment eventueel problemen kan ondervinden met het verzorgen van de vacht .


Wat voor soort kammen zijn?
Er worden veel verschillende soorten kammen aangeboden als je op google bijvoorbeeld ‘katten kam’ zoekt. De eerste materialen die je vindt is één kam voor honden en katten, 2 in 1 ondervacht kam, zelfreinigende kam, massagehandschoen en tot slot de bekende furminator kam.

Alle bovengenoemde materialen zijn er om zoveel mogelijk haren uit de vacht te verwijderen: losse haren en gezonde haren.  Ben je er van bewust dat huisdieren met reden een vacht hebben. De vacht van de kat heeft een functie. De functie van de vacht wil je juist in stand houden, omdat de vacht je heel veel kan vertellen over de gezondheid van je kat.


De functie van de vacht:
De vacht van je kat heeft meerdere functies. Zo biedt de vacht bescherming tegen UV straling of geweld. Regelt je kat met de vacht zijn lichaamstemperatuur. Ook is zijn vacht een zintuig. Daarnaast kan je als verzorger zien aan de hand van de vacht of je kat gezond is: een mooie volle, glanzende vacht die luchtig aanvoelt. Merk je dat de vacht vettig, dof  of klitten/vilt heeft. Dit zijn allemaal signalen dat je kat niet lekker in zijn velt zit.

Om deze redenen wil je juist de vacht zo gezond mogelijk houden. Dit doe je alleen door de vacht niet onnodig te verwijderen. Het onnodig verwijderen van de vacht zorgt er ook voor dat de kwaliteit van de vacht achteruit gaat: het wordt dof en de haren breken sneller en laten sneller los.


Welke materialen (kam) kan je het beste gebruiken?

Voor het verzorgen van de vacht van je kat kan je het beste de volgende materialen gebruiken:

  1. Een combikam
  2. Een slickerborstel of een microvezel washandje

1.De combikam is een kat- en vachtvriendelijke kam. De kam trekt niet aan de huid en laat ook geen beschadigingen achter. Dit is tegenstelling tot een rubberen handschoen of de furminator. Het grove gedeelte kan je heel goed gebruiken voor het opsporen van klitten en het voorzichtig uitkammen van klitten.

2.In de rui periode wisselen de katten hun vacht. In huis merk je dit doordat er weer meer haren dan anders door het huis heen slingeren. Voor het verwijderen van de losse haren in de vacht kan je het beste de slickerborstel of een microvezel washandje gebruiken. Beide materialen halen alleen de losse haren uit de vacht.

Houd de slickerborstel losjes vast en ga rustig door de vacht van je kat heen. Let op: de uiteindes zijn scherp. Druk daarom niet te hard met de slickerborstel op de huid van je kat.

Het microvezel washandje kan je elke dag gebruiken. Maak het washandje nat met lauwwarm water en aai vervolgens je kat met het washandje.


Hoe vaak moet je je kat kammen?

Dit is  afhankelijk van het seizoen, maar ook hoe goed de kat zich wast en/of je kat ook stress ervaart. Doorgaans zou ik je willen adviseren om minimaal 1 keer in de week de vacht helemaal door te kammen met de combikam. Komt je kat lekker bij je liggen? Gebruik dit moment om je kat met je handen te controleren. Woel door de vacht van je kat en leg wellicht de nadruk op de probleemgevoelige gebieden: oksels, borst/buik en eventueel achter de oren.

Merk je dat je de klitten niet kan verwijderen met de kam? Dan is dit het moment om een afspraak in te plannen bij een kat- en vachtvriendelijke kattentrimsalon. Maak makkelijk en eenvoudig een afspraak bij Kitties & Zo:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.