Senioren katten

Gepubliceerd op 1 oktober 2022 om 10:16

Katten vertellen niet dat ze pijn hebben. Laat ze niet onnodig lijden. Informeer bij je dierenarts en vraag of ze elk jaar een uitgebreide senioren check willen doen. 

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Als ze pijn laten zien is het een teken van zwakte. Het zijn echte jagers maar ook zijn ze een prooidier. Als prooidier laat je niet zien dat je zwak bent zeker omdat katten voornamelijk alleen leven en elkaar niet steunen. Om te overleven zullen katten altijd ervoor kiezen om geen pijn te laten zien. Wat dit te maken heeft met een senioren kat lees je hieronder.

Een kat is een seniorkat vanaf 7 jaar en ouder. Vanaf 11 jaar is een kat bejaard en hoogbejaard als ze 15 jaar of ouder zijn. Seniorkatten krijgen te maken met ouderdomsklachten en/of medische problemen. Maar omdat katten zo goed zijn in het verbergen van pijn, moet jij zelf actief de gezondheid in de gaten houden. Je kan zelf een aantal dingen thuis doen maar ga ook minimaal een keer per jaar naar de dierenarts voor een uitgebreide gezondheidscheck.

Seniorencheck
Een seniorecheck gaat verder dan de jaarlijkse check bij jongere katten. Bij de seniorencheck wordt er meer onderzoek gedaan naar de medische problemen die kunnen voorkomen bij oudere katten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Nierproblemen
  • Te snel werkende schildklier
  • Suikerziekte
  • Hoge bloeddruk
  • Gewrichtspijn

Het doel van zo`n check is op tijd constateren welke medische problemen een kat heeft zodat het op tijd behandelt kan worden zodat ze zo lang mogelijk pijnvrij rond kunnen lopen.

Een seniorcheck is een algemeen onderzoek plus een bloedonderzoek en/of een urineonderzoek. Uit het bloedonderzoek kunnen ze uitlezen of er wat aan de hand is met de nieren, lever of de kat suikerziekte heeft en of er eventueel sprake is van schildklier problemen. Uit het urine onderzoek kunnen ze zien of er sprake is van een blaasontsteking of verlies van eiwitten via de urine. Oudere katten nemen namelijk minder eiwitten op dan jongere katten.

Welke medische problemen kan een seniorenkat mee te maken krijgen?
Een van de meest bekende medische problemen onder de seniorkatten is artrose. Een kat heeft dan pijn bij alle gewrichten. Denk dus aan dat een kat al pijn kan voelen bij het lopen. Merk je bijvoorbeeld dat de nagels van je kat hoort op de vloer? Controleer of ze te lang zijn. Zijn ze niet te lang? Wellicht is dit een signaal van artrose.  

Katten kunnen ook last krijgen van ouderdomsklachten waar wij mensen ook last van kunnen krijgen op latere leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan dementie: je kat weet niet meer waar hij in huis is. Zie je plots bijvoorbeeld dat hij iets van plan is en daarna verward rondloopt? Eventueel in combinatie met plots miauwen? Dan kan dit wijzen op desoriëntatie.

Maar ook slechter kunnen zien en horen, gebitsproblemen, hoge bloeddruk, onzindelijkheid en minder goed de vacht verzorgen. Of een van de medische problemen die hierboven staan opgesomd.

Hoe kan je merken dat er eventueel wat aan de hand is?
Omdat een kat zijn pijn goed verbergt moet je op alle kleine details letten. Een van de fysieke aspecten waardoor je kan zien dat er eventueel wat aan de hand is, is de staat van de vacht. De vacht weerspiegelt de gezondheid. Andere aspecten die je in de gaten kan houden zijn:

  • Meer of minder drinken (nierproblemen).
  • Stoten tegen meubels of schrikgedrag (slecht zien en gehoorproblemen).
  • Meer of minder eten (smaak vermindering, gebitsproblemen of schildklier problemen).
  • Miauwen op ongebruikelijke momenten (pijn, desoriëntatie)

Denk je dat er wat aan de hand is met je kat? Ga dan altijd naar de dierenarts. Zij kunnen meerdere onderzoeken doen om uit te kunnen sluiten wat er aan de hand is.

Wat kan je zelf doen om de gezondheid van je kat te monitoren?
Zelf kan je ook een aantal dingen thuis doen om de gezondheid in de gaten te houden:

  • Weeg bijvoorbeeld elke week/maand je kat op een vast moment
  • Gedrag veranderingen. Zie je je kat anders bewegen dan normaal? Denk aan niet meer op hoogtes springen, stoten tegen meubels, minder spelen of de vacht minder verzorgen.
  • Meer of minder eten en/of drinken. Weeg de brokken af zodat je precies weet hoeveel je kat eet.

Noteer de bevindingen en neem dit mee naar de dierenarts.

Wat kan je zelf doen om het voor je oudere kat zo gemakkelijk mogelijk te maken?
Je kan verschillende dingen doen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je kat:

  • Opstapjes voor naar de hogere plekken
  • Horizontale krabplank op de vloer
  • Warmte deken
  • Lage instap kattenbak
  • Drinkbakje/etensbakje hoger zetten zodat ze minder hoeven te bukken
  • Afgesloten achtertuin waar je kat veilig buiten kan zijn
  • Zorg voor meer vaste structuur in het dagelijks leven van je kat
  • Ondersteuning bieden bij het verzorgen van de vacht

Medische problemen kunnen ervoor zorgen dat je kat minder goed in staat is om zijn vacht te onderhouden. Bij beginnende klitten kan je wellicht nog uitpluizen, maar vilt plekken doen echt pijn.

Merk je dat je kat klitten en/of vilt heeft? Maak dan een afspraak bij Kitties & Zo. Ik ga je kat helpen om af te komen van die vervelende klitten/vilt plekken en we gaan dan gelijk het materiaal bekijken wat je gebruikt. Daarnaast geef ik je ook advies hoe je het beste je de vacht kan onderhouden zonder dat je kat daardoor pijn ervaart.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.