DIY - Krabpaal

Gepubliceerd op 28 augustus 2022 om 08:00

Vind je de standaard krabpalen in de winkel ook niet mooi? Maak dan gewoon zelf je eigen krabpaal! In deze DIY leg ik je stap voor stap uit hoe je je eigen krabpaal moet maken.

 

Wat heb je nodig:

  • Lange schroeven
  • Planken/ palen of boomstammen/ mandjes/ kistjes/ kussentjes
  • Elektrische gereedschap (zaag, boormachine, schuurmachine)
  • Handgereedschap (houtlijm, waterpas), heb je geen elektrische zaag of schuurmachine, dan kan dit uiteraard ook met handgereedschap

Stap 1:
Begin met het verzamelen van voorbeelden van krabpalen die je leuk vindt.

Stap 2:
Maak voor jezelf een schets hoe je krabpaal er uit moet komen zien. Bedenk dan ook:

  • Welke vorm en hoe groot de krabpaal moet worden
  • Bepaal hoe hoog je de krabpaal wilt maken
  • Welke vorm/grootte de ligplekken moeten worden. Wil je werken met alleen plankjes? Indien je ervoor kiest om je krabpaal te voorzien van kale planken, bedenk dan goed dat de afstand tussen de verschillende planken niet te groot mag zijn. De katten hebben namelijk geen houvast en kunnen wegglijden. Door kussentjes te gebruiken kun je de afstand tussen de planken vergroten. Of wil je graag plekjes hebben met een hoger randje, wil je met kistjes werken of met mandjes?
  • Welke functies de krabpaal moet hebben: krabben, spelen, slapen etc.
  • Bepaal hoe het voetstuk er uit moet komen te zien en van welk materiaal.

Hieronder leg ik uit per stap hoe wij het hebben aangepakt.

Stap 3: materiaal verzamelen.
Ik wilde zelf heel graag met boomstammen werken. Hiervoor heb ik marktplaats afgestruind en al vrij snel kwam ik gratis boomstammen tegen. In een bos in Assen waren ze bezig om bomen te kappen. De mensen waren heel vriendelijk en ik kon zelf de boomstammen uitzoeken die ik graag wilde gebruiken.

Als je gelijk met de boomstammen werkt, kunnen er scheuren ontstaan. Persoonlijk vind ik het zelf heel mooi. Het komt heel natuurlijk over. Heb je dit liever niet? Dan moet je de boomstammen een tijdje laten drogen.

Voor het voetstuk en de plankjes hebben wij MDF gebruikt. Voor het voetstuk hebben wij ook hardhout gebruikt om er extra stevigheid in te krijgen en het voetstuk te verzwaren. Zeker met grotere katten raad ik het aan om het voetstuk te verzwaren.


Stap 4: voetstuk maken.

Bij de grote krabpaal hebben we het vrij simpel gehouden. Bij de kleinere krabpaal hebben we besloten om het iets spannender te maken.


Bij de grote krabpaal hebben we het MDF op maat gemaakt, het hardhout hebben we er aan bevestigt om te voorkomen dat het MDF krom trekt.


Bij de kleinere krabpaal hebben we op dezelfde manier gewerkt. We hebben nu het hardhout als toplaag gebruikt en een simpele houten plaat om het hardhout aan te bevestigen met schroeven.


Wil je je voetstuk ook verven? Doe dit gelijk nadat je voetstuk af is. Dit voorkomt dat je op een later moment voorzichtig moet verven of moet werken met afplaktape.

Stap 5: het plaatsen van de palen.
Zelf wilde ik graag boomstammen zonder schors gebruiken. Ik heb eerst alle boomstammen geschuurd. Helaas ging dat niet zo makkelijk als ik het voor ogen had. Ik heb de hamer en beitel gepakt om al het schors te verwijderen. Dit neemt wel tijd in beslag, houd hier rekening mee.

Het plaatsen van de palen neemt wat creatieve tijd in beslag: goed passen en meten om de palen op de juiste plek te krijgen. Schroef de palen via de onderkant van je voetstuk vervolgens vast, let op dat je het eerst wel gaat voorboren met een kleiner boortje. Gebruik hier ongeveer drie grote schroeven per paal.

Wil je de palen/stammen ook in de verf of olie zetten? Bevestig ze eerst aan je voetstuk, daarna kan je de palen gaan verven of in de olie zetten.

Stap 6: het plaatsen van de plankjes.
Dit gedeelte kan soms even puzzelen zijn. Zodra we een plankje op maat hadden gezaagd, hebben wij hem op de gewenste plek gelegd. Vervolgens hebben we elke keer gecontroleerd met een waterpas of het plankje recht lag.

Als je ze bovenop een stam wilt hebben, kan je ze vrij makkelijk in de paal schroeven. Boor eerst wel van tevoren voor en bewerk vervolgens met een verzinkboor je boorgat. Hierdoor zijn de schroeven niet zichtbaar. Later kan je de gaten weer opvullen met houtvuller. Een kwestie van schuren, schoonmaken en daarna kon ik de planken verven.

Stap 7: aankleding plankjes.
Zelf had ik besloten dat het een plek moet zijn waar de katten kunnen liggen en krabben. Een krabpaal met plankjes en kussentjes. Ik had schuim gekocht en op maat gemaakt. Na het uitzoeken van stof, heeft mijn moeder alle kussens voorzien van een hoes. Bij de winkel had ik ook gelijk klittenband op rol besteld. Door de plak laag kon ik ze vrij makkelijk bevestigen aan de kussentjes en de plank. Ik ben ontzettend blij dat we dit gedaan hebben anders vlogen de kussentjes in het rond.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.